Horoskop speciál: Vánoční cukroví podle zvěrokruhu

Horoskop speciál: Vánoční cukroví podle zvěrokruhu

Znáte své blízké, přátele či rodinu natolik dobře, že dokážete říct, jaké cukroví jim chutná a jak zdatní jsou v pečení? Určité predispozice k pečení, vaření a oblíbeným chutím má obecně každé znamení.  Náš Studentský speciál vám prozradí nejen jakým druhem se kterému znamení zavděčíte, ale také, u koho doma stojí za to cukroví ochutnat a komu projevit uznání za snahu ;)

Beran 21.3. – 20.4.

Lidé narození v tomto znamení Vánoce nikdy moc neřeší. Začnou je prožívat až vlastně těsně před Štědrým dnem kdy zjistí, že nemají dárky pro rodinu a své blízké. Proto ani zrovna nadšeně nepečou vánoční cukroví měsíc dopředu. Většina z nás zatím svou domácnost nemá, takže když už, tak s cukrovím pomáháme rodičům nebo prarodičům. Berani neradi ztrácejí čas, a proto nějaké vykrajované linecké nebo patlání se s čokoládovými kuličkami je stresuje. Z vánočního cukroví nejvíce zbožňují perníčky. Jen je musí někdo nazdobit. Na to nemají trpělivost.

Býk 21.4. – 21.5.

Vánoce bez cukroví jsou pro ně jako léto bez sluníčka. Ti co s Býky žijí, mají obrovské štěstí. Vás vaření a pečení baví, takže pečení vánočních dobrot je pro vás zábava. Toto předvánoční období si řádně vychutnáváte a to do slova a do písmene. Ve vaší domácnosti se totiž peče už několik týdnů před Štědrým dnem. Vaši blízcí se mají jako v cukrovém nebi, po kterém zůstanou nějaká ta deka či nedej bože kila navíc. Ale když vy to tak umíte… Milujete klasické tradiční cukroví, a když vás nadchne nějaké specialitka, i tu rádi upečete nebo ochutnáte. Čemu ale rozhodně neodoláte je čokoládové cukroví.

Blíženci 22.5. – 21.6.

Život Blíženců je vskutku velmi různorodý a na všemožné záliby, které docela často střídají, v něm není nouze. Jednu jedinou činnost mezi nimi ale rozhodně nenajdete. Je to právě pečení koláčů, buchet, dortů a cukroví. Výjimečně z nutnosti něco ukuchtí v troubě, ale když můžou, vyhýbají se tomu, co to jde. Než s plechem v ruce a u sporáku si své večery představují naprosto jinak. Když už se ale hecnou a upatlají si ruce od těsta, stojí to opravdu zato. Je to tím, že chtějí být neustále výjimeční, tak proč by pekli vanilkové rohlíčky, když ty má přece každý. Pokud jim chcete udělat radost a něco jim upéct, tak stoprocentní trefa budou košíčky s krémem plněné ovocem.

Rak 22.6. – 22.7.

Období Vánoc je pro Raky jedním z nejkrásnějších období v roce. Je to především proto, že se sejde rodina a pro Raky je rodina to nejdůležitější v životě. A co přispívá rodinné pohodě nejvíce? No přece jídlo a cukroví obzvláště. Proto jej Raci tak rádi pečou a o Vánocích vaří tolik chodů. Takovou škálu cukroví, jakou připravují právě oni, jste určitě u nikoho dalšího neviděli. Klasické cukroví jako perníčky, linecké, kokosky, vanilkové rohlíčky apod. zvládnou levou zadní a často na jejich stole najdete spoustu netradičních záležitostí s ne zrovna jednoduchou přípravou. Sami jako první vyzobou vše, co v sobě má kousky ořechů a oříšků.

Lev 23.7. – 22.8.

Vás člověk u plotny moc často nevidí, ale když už, tak to je radost pro oči a především pro chuťové buňky. O Vánocích musí být, co se týče stolování a pokrmů, vše naprosto perfektní a stejně tak je tomu i s vaším cukrovím. Pokud vaše maminka neumí péct, nadvládu nad troubou přebíráte každé Vánoce vy.  Klasika je pro vás ale moc fádní. Rádi se blýsknete před rodinou a přáteli, proto pečete, zdobíte a tvarujete každý rok něco jiného, nevšedního, originálního. Vy sami si pak pochutnáte na čemkoli, co je plněné krémy jako například laskonky.

Panna 23.8. – 22.9.

Z domácích prací (vyjma praní a žehlení prádla) není snad systematičtější činnosti než pečení a zdobení cukroví. Pro vás Vánoce začínají momentem, kdy vyndáte nakoupené ingredience z tašky či spíže, oprášíte recepty a rozehřeje troubu.  V tandemu s Rakem tvoříte neuvěřitelný tým, který během noci zvládne upéct a nazdobit cukroví pro půl království. Není se čemu divit. Zkrátka vás to baví a šťastný ten, kdo s vámi žije v jedné domácnosti.  Pečete totiž úžasně, ve velkém a sami sladkému moc neholdujete.  Když už si z vánočního cukroví něco dáte, musí to být lehké a nadýchané.

Váhy 23.9. – 23.10.

Mezi dvanácti znameními zvěrokruhu není větších labužníků a požitkářů v gastronomii. Váhy si ale nejen vychutnávají co jí, především si ale vybírají. Vánoce mají spojené s rodinou, pohádkami a spoustou dobrého jídla a cukroví. Proto každé svátky tak trochu trpí. Často totiž neodolají a kila jdou pak zákonitě nahoru. Cukroví pečou ve chvíli, kdy neseženou dodavatele. Jsou sice dobrými kuchtíky, ale rádi to přenechají zkušenějším. Vždycky ho ale mají krásně nazdobené a naservírované. Z vánočních sladkostí a pečených dobrot se jim nejvíce zavděčíte lineckým cukrovím.

Štír 24.10. – 22.11.

Štíři samotáři vánoční svátky moc neprožívají. Často ani nezdobí stromeček, natožpak péct cukroví. To dělají až ve chvíli, kdy je rodič, partner nebo děti usilovně prosí, aby jim pomohli nebo něco napekli, protože to k Vánocům patří. Čas u trouby si dokáží představit strávený naprosto jinak. Co trochu může rodinné příslušníky a blízké, pro které Štír peče (pro sebe by to nikdy nedělal), zklamat je, že z trouby nikdy nevytahuje vánoční cukrářské klasiky. Když už, tak přece netradičně a s novým zážitkem. Tak vaří a peče Štír. Od Štírů se tak dočkáte překvapení nejen pod stromečkem, ale i na talíři. Sami mají rádi překvapení, i co se týče cukroví. Jejich oblíbené jsou například kokosky s mandlemi.

Střelec 23.11. – 21.12.

Zeptáte-li se Střelce na jeho harmonogram a plány na poslední tři týdny před Vánoci, zjistíte, že na něco takového jako je pečení cukroví, rozhodně nemá čas. Jeho diář něco jako volný víkend nebo alespoň večer nezná. Proto je v zástěře s rukama od mouky uvidíte jen zcela výjimečně a doporučujeme si to rovnou vyfotit. Vánoce ale rádi mají, a proto se alespoň jednou do roka přinutí něco upéct. Berou to spíš ale jako možnost něčemu novému se přiučit než jako vytvoření sváteční atmosféry či obohacení vánoční tabule něčím sladkým. Už čtyři druhy cukroví je na ně dost. Sami mají rádi klasiku, jakou jsou vosí hnízda nebo špičky.

Kozoroh 22.12. – 20.1.

Kdo má ve svém okolí Kozoroha nebo s ním dokonce sdílí domácnost tak ví, že pro ně pečení a vaření v období Vánoc není jen součástí svátečních rituálů, nějaká tradice nebo dodržování zvyků. Pro Kozorohy jde o věc cti. Takže v lednici pak najdete kapra na tři způsoby, dva druhy bramborového salátu, čtyři pomazánky a ve spíži tolik druhů cukroví, přičemž některé vidíte poprvé. Jsou výbornými kuchaři. Problém trošku je, že se moc nedrží receptů, takže cukroví je každý rok jiné :) Vždycky ale výtečné. Jak to dělají, to nikdy nikdo nepochopí.  Avšak osvědčených receptů (nejlépe po babičce) se vždycky drží, ale nikomu je neprozradí. Jsou velkými jedlíky a sní vlastně cokoli, ale z cukroví dávají přednost klasikám jako například lineckému nebo pracičkám.

Vodnář 21.1. – 20.2.

Vodnáři sice nejsou zrovna těmi, které by atmosféra Vánoc pohltila už první adventní neděli, ale když na to přijde, tedy cca 23.12., tak si vlastně Vánoce vychutnávají. Sice často po svém a netradičně, ale vychutnávají. Bez cukroví se sice o svátcích obejdou, ale pečení berou jako příjemnou činnost, u které se potkají s blízkými, mohou si konečně popovídat, zpříjemnit si dlouhé zdobení perníčků například svařákem. Spíše než o samotném cukroví je pro ně pečení o chvílích sdílených s rodinou či přáteli. A když už na to přijde, jsou schopní upéct i náročnější druhy. Sami sní téměř jakékoli cukroví, ale vždy je dostane to nejhravější. Stačí upéct veselé perníčky a Vodnář po nich sáhne všemi deseti.

Ryby 21.2. – 20.3.

Ryby většinu svých povinností řeší na poslední chvíli a ne jinak je tomu s pečením vánočního cukroví. Vaření a pečení je obecně sice strašně baví, ale co jim moc nejde je organizace jejich času. Proto je často v předvánoční čas najdete ve tři ráno u trouby s hrnkem kafe, jak si s ní povídají a přemlouvají ji, aby jim nic nespálila. Úžasné ale je, že čím méně na to mají času a jsou pod stále větším a větším tlakem, tím úchvatnější a chutnější jsou jejich výtovry. Ryby si ve stravování dávají záležet na tom, co jí a i když nejsou zrovna nejvybíravější, u cukroví to platí zcela naopak. Jakékoli cukroví, které obsahuje ořechy a je s polevou je pro ně vítěz.

Text: Iveta Vavrušová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější