Studentský horoskop: Vybrali jste si správně svůj obor a profesi?

Studentský horoskop: Vybrali jste si správně svůj obor a profesi?

Někteří mají jasno o své budoucnosti již v raném věku. Jiní si nejsou jistí, zda si zvolili správně, ani těsně před státnicemi. Ale jak se říká nikdy není pozdě, takže pokud si nejste jisti svým studijním oborem, přehodnoťte situaci a klidně začněte od znova. Ať už v astrologii či osud věříte, či nikoli, třeba vám náš Studentský speciál pomůže najít správný profesní směr.

Beran 21.3.–20.4.

Pro vás je kariéra jedna z nejdůležitějších věcí na světě. Vyhledáváte kreativní činnosti, během kterých můžete soupeřit se svými kolegy, a ještě vám za to platí. Neradi se podřizujete, a proto také často stojíte v roli leadra. Od přírody jste vůdčími osobnostmi. Téměř nic a žádný úkol pro vás není nemožný. Vše berete jako výzvu a snažíte se uspět za každou cenu. Na všechno máte plán, pak záložní plán, a podle toho vypadá i váš život. Diář nabitý k prasknutí akcemi a povinnostmi, ale vy se v tom vyznáte a hlavně to zvládáte, protože přeci máte plán. Zaměstnání, která vás budou určitě bavit a naplňovat vaše vnitřní touhy, jsou např. realitní makléř a prodej nemovitostí, ekonomická sféra, prodej jako takový, státní správa, soukromé podnikání a podobná.

Věděli jste, že ve stejném znamení se narodili například Vlasta Burian, Jan Ámos Komenský, Olga Šípková, Bohumil Hrabal? Z těch zahraničních Beranů se nejvíce proslavili například Marlon Brando, Giacomo Casanova, Charles Chaplin, Diana Ross a Leonardo da Vinci. Máte něco společné?

Býk 21.4.–21.5.

Jistota a stabilita. Dvě slova, která charakterizují vaše jednání, váš život, vaše životní plány. Jste velmi osobité znamení, které miluje život, a protože si jej rádi užíváte a to přeci něco stojí, jste připraveni tvrdě pracovat, abyste se následně mohli hýčkat. Pro každého zaměstnavatele jste snem – chodíte včas, jste pečliví a důkladní, je na vás spolehnutí. Rozhodně neodcházíte od rozdělané práce. Rádi za sebou zanecháváte čistý stůl, tedy splněné úkoly, projekty, zadání atd. Vaším velkým zdrojem energie jsou životní hodnoty, smysl pro odpovědnost a motivace k finančnímu zisku. Člověk by řekl, že jste workoholici, ale vy tvrdě pracujete, abyste si pak mohli dopřát zasloužený odpočinek. Peníze vám vyloženě voní, a proto byste se měli dát na kariéru v bankovním sektoru, plastického chirurga nebo top managera ve výrobní společnosti.

Díky své pracovitosti a smyslu pro hodnoty se do historie zapsala například Marie Terezie, William Shakespear, Sigmund Freud, Karel IV., Jaroslav Hašek, Jan Pavel II. nebo Cher a Honoré de Balzac. Ti všichni jsou taktéž Býci.

Blíženci 22. 5. – 21. 6.

Jste hloubavé a vynalézavé bytosti, které by se v kanceláři umořily nudou a stereotypem. Někdy vám sice klid a systém vyhovuje, ale občas potřebujete změnu. Rádi děláte různorodé činnosti, kde je vám pole působnosti otevřené a ještě víc jsou otevření lidé kolem vás vašim nápadům. Doma máte rádi klid a samotu (třeba intimčo ve dvou), ke své práci ale potřebujete lidi a společnost. Tak jak třeba fotbalisty živí nohy, vás pusa. Pro vás jsou ideální ta zaměstnání, kde nejvíce využijete své řečnické a vyjednávací umění. A která například zaměstnání jsou vám šitá na míru? Tak například žurnalista nebo reportér, právník, autor knih a článků, kterými komentuje svět kolem sebe, mluvčí apod.

Právě svou výřečnost, smyslem pro jazyk a mnohým dalším se do dějin zapsali Edvard Beneš, Jiří Voskovec,  Libuše Šafránková, František Palacký, John F. Kennedy, Královna Viktorie.

Rak 22.6.–22.7.

S vámi je to těžké. Někdy máte tolik energie, že nevíte co s ní, a pak je vás někdy těžké přesvědčit vstát z postele. Když je potřeba, tak ale máknout umíte a práce se rozhodně nebojíte. U všeho jste někdy až moc pečliví. Vzpomeňte si, když jste například naposledy uklízeli pokoj. Nejen vysát a utřít prach, ale ještě by to chtělo převléct peřiny, srovnat knížky, umýt okna a z běžného úklidu je na světě malování bytu. Na jednu stranu je to dobře, ale musíte se umět krotit. Jinak se samou pečlivostí upracujete. Máte rádi práci, za kterou je vidět výsledek, který navíc někdo patřičně ocení. Důležitý je pro vás především smysl oné práce, pak platové ohodnocení, a pak ten zbytek. Bavit vás může například zahradničina, novinařina, ale byli by z vás například výborní politici nebo zastupitelé. Žádná oblast pro vás není zapovězená, jen si musíte najít takové místečko, které vám bude vyhovovat.

Jistě znáte osobnosti jako Olga Havlová, Josef Jingmann, Jiří Grossmann, Jan Neruda a z těch zahraničních Erich Maria Remarque, Rembrandt, Ringo Star, Meryl Streep nebo Harrison Ford. Taktéž Raci jako vy.

Lev 23.7.–22.8.

Vy se dokážete prací i ztrhat. Jste obrovskými dříči, a to vám někdy bývá na škodu. Ve vašich řadách je spousta workoholiků a lidí, kteří přes samou práci zapomínají na vše ostatní. Dejte si na to při své kariéře pozor. Je to částečně tím, že máte neustále přebytek energie a částečně tím, že jste někdy až přehnaně ambiciózní. Dělat práci, kterou děláte jen proto, abyste nějakou dělali, je pro vás utrpení. Musíte v ní vidět smysl, musí vás naplňovat a bavit. Sedět tupě u počítače a kontrolovat DPH je pro vás za trest. Potřebujete ve svém zaměstnání akčnost. Jsou z vás výborní herci, baviči, markeťáci a obchodníci. Dokážete se ale prosadit i jako učitelé, linioví manažeři nebo politici. Potřebujete ke své práci volnost a rozlet. Pak to stojí za to.

Z těch nejznámějších Lvů jistě znáte Josefa Laufera, Alfonse Muchu, Júlia Satinského, Napoleona I. Bonaparte, Roberta Redforda, Fidela Castro, Jásira Arafata, Alfreda Hitchcocka, Jacqueline Kennedy nebo Madonnu.

Panna 23.8.–22.9.

I vy jste snem zaměstnavatele, který se potřebuje spolehnout, že dodržíte termíny, nastavenou kvalitu práce, budete pečliví a bude se moci na vás bez výhrad spolehnout. Díky své systematičnosti a metodickému přístupu k práci sice potřebujete čas a klid, ale výsledek pak stojí za to. Ideální jsou pro vás zaměstnání, kde se musíte spolehnout na pevný řád a kde všechno má svůj smysl a postup. Navíc jakmile cítíte, že v něčem zaostáváte, okamžitě se snažíte mezírku zaplnit samovzděláváním. Celoživotní učení je pro váš profesní život samozřejmostí. A kde si vás hvězdy dokáží představit? Pro muže například profese programátora či technického pracovníka. Obecně z vás ale může být vynikající lékař, zdravotní sestra, pedagog, či účetní. Hledejte ve své profesi systém a budete spokojeni.

Obdobně to udělali například Hana Zagorová, Alžběta I., Radoslav Brzobohatý, Michael Jackson, Sophia Loren, Freddie Mercury, Sean Connery a Lev Nikolajevič Tolstoj.

Váhy 23.9.–23.10.

Na svou práci potřebujete klid a klidné prostředí. Jste sice kreativci, ale nejvíce ze sebe dostanete, když se můžete plně soustředit. Kvůli svému smyslu pro vyrovnanost jste ideálními vůdci pracovních týmů a leadry. Vycítíte totiž kdejakou nuanci, která narušuje produktivitu vás i lidí kolem vás. Jste sociálně založení, a proto rádi pracujete v kolektivu. V ohledu na váš smysl pro spravedlnost a vysokou schopnost empatie jsou z vás výborní manažeři, personalisté, ale i například sociální pracovníci, poradci a diplomaté. Ve vašich řadách je také spousta umělců (herců, návrhářů, režisérů, výtvarníků), což je dáno vašimi vlohami pro estetično a vztahem k umění jako takovému.

Ve znamení vah se narodila například Brigitte Bardot, George Gerschwin, John Lennon nebo z tuzemských Václav Havel.

Štír 24. 10. – 22. 11.

Štíři jsou tzv. hasiči. Ti, kdo vše nakonec zachrání. Je to dáno vaší schopností analytického myšlení a pohledem na věc jako celek. Váš vědecký a komplexní přístup k pracovním povinnostem z vás dělá ideální adepty na vrcholové manažery, vědce, odborníky a poradce ve svém oboru. Oproti například Vahám pro vás nejsou na pracovišti stěžejní vztahy s kolegy, ale nejdůležitější je pro vás výsledek vaší práce a kvalita jejího provedení. Jdete spíše po kvalitě než kvantitě své práce a za to si žádáte patřičný respekt. Díky těmto vlohám a schopnostem jsou pro vás předurčena povolání jako vědec, výzkumný pracovník, psycholog, detektiv nebo policista. V zaměstnání se potřebujete spolehnout především sami na sebe a to vám také dodává patřičnou jistotu v tom, co děláte. Nehledě na to, že disciplína a spolehlivost je to, čím se v životě řídíte.

Známé osobnosti narození ve znamení Štíra jsou například Marta Kubišová, Karel Havlíček Borovský, Nicolo Paganinni, Voltair, Marie Antoinetta a Richard Burton.

Střelec 23.11.–21.12.

Tak jako opravdový střelec najde svůj cíl a ten nespustí z očí, tak i vy v zaměstnání jdete tvrdě za svým cílem a pro jeho úspěšné dokončení dokážete motivovat téměř všechny ve svém okolí. Zbytečně se nenecháte rozptylovat a jdete si přímo za svým. Cílevědomost a tah na bránu vám rozhodně nechybí. Proto jste také výbornými obchodními zástupci, pojišťovacími agenty nebo finančními poradci. Jako třešinka na dortu ve spojitosti s vaším povoláním je, když u toho můžete cestovat. Milujete cestování a o to víc vás práce naplňuje, když u ní můžete poznávat neustále nové kraje, místa, lidi. Vaší slabostí je, že dokážete pracovat nehledě na to, jestli je den nebo noc a jestli jste si dostatečně odpočinuli. To se někdy odráží na vašem osobním, milostném a rodinném životě. Dávejte si na to pozor.

Pracovití a cílevědomí byli také Miloš Forman, Ladislav Smoljak, Edith Piaf, Frank Sinatra, Steve Spielberg či Tina Turner.

Kozoroh 22.12.–20.1.

Vy jste si ve své kariéře a životě nikdy nedávali malé cíle. Jste od přírody velmi ambiciózní a s průměrností se nikdy nevyrovnáte. Chcete být v tom, co děláte, nejlepší a vaše práce musí být vždy špičková. Pro vás není nic nereálné, možná těžko dosažitelné, ale rozhodně ne nereálné. Jste na sebe někdy až moc tvrdí, ale díky tomu jste právě nejlepšími ve svém oboru. Honosíte se vlastnostmi jako čestnost, vytrvalost, odhodlanost a především zodpovědnost. Nejen že jste těmi, koho chce každý zaměstnat, ale často dáváte práci i ostatním. Často volíte kariéru v ekonomickém sektoru, bankovnictví, nebo pracujete v oboru, který je vaším koníčkem – inženýrství, technika, právo, služby.

Stejnými pracanti a slavnými Kozorohy jsou například Jiří Sovák, Karel Čapek, Eduard Bass, Kevin Costner, Richard Nixon, Elvis Presley nebo Jack London.

Vodnář 21.1.–20.2.

Vy se dokážete nadchnout téměř pro cokoli, a pak je to i poznat na vaší práci. Díky svému neutuchajícímu zápalu dokážete své práci vdechnout pokaždé něco nového, neotřelého, jiný pohled na věc. Vyhovují vám zaměstnání, která vám nebrání v rozletu. Ba naopak vás ještě podněcují k vlastnímu rozvoji. Často býváte svým kolegům inspirací. Nic horšího v zaměstnání než pocit bezmoci a omezený prostor pro vaši nekonvenčnost snad ani není. Proto si volíte zaměstnání, která vše zmíněné naopak umožňují, jako například učitelství, tvůrčí psaní a umění obecně, výuku tance nebo designerství a či oblast reklam.

A známe osobnosti ve znamení Vodnáře? Jsou jimi Jan Werich, Božena Němcová, Enzo Ferrari, Thomas Alva Edison, Mia Farrow, Ronald Reagan a John Travolta.

Ryby 21.2.–20.3.

Jste charakterističtí svou citlivostí a tvůrčí povahou. Proto se cítíte nejlépe v takovém pracovním prostředí, kde se tvořit povoluje, a kreativitě se meze nekladou. Pro vás je v práci důležitá nejen vlastní spokojenost, ale především spokojenost těch, pro které svou práci vykonáváte. Vnímáte své okolí a snažíte se se vším vyjít vstříc ku maximální spokojenosti těch, kterých se vaše práce dotýká. Ne nadarmo je mezi vámi spousta kavárníků, kuchařů, cukrářů, ale i například sportovních trenérů, právníků, veterinářů či sociálních pracovníků. Ano spektrum je to velmi široké. Společné všechna tato zaměstnání mají pár základních atributů, a ty jsou pro vaše vysněné povolání stěžejní – pracovitost, oddanost, spolehlivost a prospěšnost.

Jistě znáte osobnosti jako Bedřich Smetana, Ema Destinová, Albert Einstein, Jiří Menzel nebo George Washington. Tak to jsou taktéž Ryby.

Text: Iveta Vavrušová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější